Preotul – părinte duhovnicesc al parohiei

Cuvinte duhovnicești Octombrie 10, 2012

Aşa cum, pentru fiinţa omenească, trupul nu trăieşte fără suflet, la fel şi pentru creştinii dintr-o anumită parohie, nu pot avea o viaţă duhovnicească deplină, dacă nu au un părinte duhovnicesc în jurul căruia să se adune.

De ce preotul este părinte duhovnicesc al credincioşilor săi?

Preotul este părinte duhovnicesc al credincioşilor săi din trei motive:

  1. Toţi creştinii se nasc şi se înnoiesc spiritual şi se binecuvintează, prin slujbele şi sfinţirile care care se fac prin el.
  2. Preotul cunoaşte „meşteşugul mântuirii” şi are şi misiune de a învăţa şi îndruma pe creştini pe calea mântuirii, spre acel „colţişor de rai” din Împărăţia cerurilor.
  3. Preotul este capul comunităţii parohiei sau a celor care locuiesc pe lângă casa Domnului. El este delegatul episcopului locului, al Înalpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan în cazul Arhiepiscopiei Iaşilor, şi face toate în ascultare de el.

Cum se arată, mai vizibil, în viaţa credincioşilor calitatea de părinte spiritual?

Calitatea de părinte spiritual al preotului se arată cel mai vizibil în activitatea de sfințire, de învățare și de conducere a preotului.

Sfințirea credincioșilor prin preot se face prin: Sfintele Liturghii din Duminici și Sărbători și Laudele bisericești ; Botezurile, Mirungerile, Împărtășirile, Cununiile și Sfintele Masluri pe care le săvârșește asupra credincioșilor și prin toate slujbele de sfințire și binecuvântare.

Ca învățător preotul este cel pregătit prin cunoasterea Sfintei Scripturi și a cuvintelor sfinților în ceea ce privește «meșteșugul de a dobândi viața veșnică», el știe cum Dumnezeu a mântuit omenirea și cum fiecare om se poate mântui;el știe cum lucrează păcatul în om și cum pot crește credincioșii în virtute și zărește când credincioșii pot aluneca în prăpastie.

Ca și conducător duhovnicesc al credincioșilor el caută ca toată lucrarea sa să fie pentru credincioșii săi o posibilitate de a primi pe Dumnezeu și caută, pe cât posibil, să îi ajute prin diferite activități cu tinerii, cu vârstnicii, cu cei sănătoși și cu cei în boli și suferințe.

Care este cea mai mare mulțumire a preotului în parohie?

Cea mai mare mulțumire a preotului în parohie este de a-i vedea pe creștini adunați la sfânta slujbă, de a fi întrebat de credincioși despre diferite lucruri duhovnicești și de a a vedea la Sfintele Slujbe pe copii împodobind biserica. Aceste bucurii fac ca greutățile financiare să nu mai fie importante pentru activitatea preotului, cu cele de zidire interioară a credincioșilor.