Istoricul parohiei

Istorie Octombrie 8, 2012

 

Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” se află în satul Lunca Rateş, comuna Scînteia, judeţul Iaşi, la aproximativ 1 km de drumul judeţean DJ248 ce leagă municipiile Vaslui şi Iaşi.

 

După cum arată şi numele, (RÁTEŞ, rateşe, s.n. (Reg.; înv.) Han aşezat la o şosea principală. [Var.: rátoş s.n.] – Din ucr. ratuś. Cf. Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998) aici s-ar fi aflat un han, pe drumul ce leagă Vasluiul de Iaşi, în dreptul satului Lunca, de aici Lunca Rateş.

Satul se învecinează cu următoarele localităţi: la sud satul Scînteia, reşedinţă de comună, la sud-vest satul Ciocârleşti, comuna Scînteia, la est satul Boroseşti, comuna Scînteia, la nord satul Lunca,  comuna Grajduri,  la vest satul Corcodel şi la nord-vest satul Valea Satului.

Satul este format din circa 115 de familii şi 350 credincioşi, dar din acestea o pondere foarte mare o au familiile de soţi văduvi, mai ales că media de vârstă este ridicată.

Satul Lunca Rateş a fost filie a parohiei Boroseşti, iar înmormîntările şi celelalte slujbe oficiindu-se în parohiile Valea Satului şi Boroseşti.În anul 1995 fraţii Andrei şi Mihai Furnică donează împreună 2500 mp pentru cimitir şi biserică. Un an mai târziu în acest loc a fost pusă piatra de temelie a bisericii satului, sub păstorirea pr. Ioan Sofragiu de la parohia Boroseşti. Prindecizia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei 407/2014, cu data de 01 iulie 2002, Lunca Rates din filie devine parohie de sine stătătoare. După terminarea lucrărilor de construcţie în 2002 şi a celor de pictură în 2005 pe 15 octombrie 2005 Preasfinţitul părinte Calinic Botoşăneanul a târnosit noul locaş – Biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. 

În anul 2010 s-a început construcţia casei sociale sub păstorirea pr. Emilian Timofte de la parohia Ciocârleşti, iar la slujba de hram din 21 mai 2012 a fost instalat primul preot paroh în persoana pr. Ilie Caraghiaur.

S-a refăcut clopotniţa bisericii din material uşor şi pe un amplasament mai sigur în 2013, s-a refăcut împrejmuirea terenului, achiziţionîndu-se porti noi din donaţia atât a credincioşilor din parohie, cât şi din altele.